S1. 9. Podcast: Oliebol

02-01-2020

Luister naar de podcast 'Oliebol'.

Lees hieronder de transcriptie van de podcast.


Hallo allemaal. Ik ben Kathelijn, Your Dutch Coach. Leuk dat je luistert. Door naar mijn podcast te luisteren vergroot je op een leuke en gemakkelijke manier je Nederlandse spreekvaardigheid en je Nederlandse luistervaardigheid. De transcripties van mijn podcasts staan op mijn website. Een link naar mijn website vind je op de Instagrampagina van YourDutchCoach. Laten we beginnen.

Op oudjaarsavond steken Nederlanders vuurwerk af. Heel veel vuurwerk. Dit is sinds halverwege de twintigste eeuw een traditie geworden in Nederland. Veel Nederlanders vinden het belangrijk dat deze traditie blijft. Ze vinden het zo leuk om vuurwerk af te steken, dat ze er veel geld aan uitgeven. Er zijn een paar mensen die ieder jaar voor ruim drieduizend euro vuurwerk kopen. Ongelofelijk. Er zijn ook veel Nederlanders die vuurwerk niet leuk vinden. Sterker nog: zij hebben een hekel aan vuurwerk. Wat ik zelf van vuurwerk vind, laat ik in het midden. In deze podcast wil ik het niet over vuurwerk hebben, maar over een andere Nederlandse oudjaarstraditie: de oliebol. In deze podcast hoor je waarom Nederlanders oliebollen eten op oudjaarsavond. Ook vertel ik je welke soorten oliebollen er zijn. Natuurlijk vertel ik eerst wat een oliebol eigenlijk is.

Na deze informatie zal ik je enkele vragen stellen. Op deze manier oefen je je gespreksvaardigheid. Beantwoord deze vragen spontaan. Denk dus niet te lang na. Je krijgt voldoende tijd om antwoord te geven. Als je het moeilijk vindt om een compleet antwoord te geven, dan mag je ook met 'ja', 'nee', of 'dat weet ik niet' antwoorden.

Een oliebol is gemaakt van gistdeeg. De oliebol smaakt een beetje zoet. Een oliebol wordt gefrituurd, net als frietjes en bitterballen. Toch smaakt een oliebol heel anders. Een oliebol is ongeveer zo groot als de vuist van een gemiddelde vrouw. Je zou ook kunnen zeggen dat een oliebol ongeveer zo groot is als een tennisbal. Al is een oliebol toch iets kleiner. De ideale vorm van een oliebol is rond. Het is niet gemakkelijk om een perfect ronde oliebol te bakken. De oliebol is de ultieme oudjaarsavondsnack voor Nederlanders. De meeste mensen die ik ken, zijn dol op oliebollen. Sterker nog: ik ken niemand die niet van oliebollen houdt.

Het is niet helemaal zeker waar de oliebol vandaan komt. Er zijn twee verhalen. Sommige mensen denken dat de oliebol door Nederlandse katholieken gegeten werd aan het einde van de vastenperiode. Andere mensen denken dat de oliebol door joodse Portugezen in Nederland geïntroduceerd is, omdat er in Portugal een soortgelijke traktatie bestaat. Vroeger heette de oliebol oliekoek. Pas aan het einde van de negentiende eeuw is de naam officieel veranderd in oliebol. We eten oliebollen met oudjaarsavond en op Nieuwjaarsdag, omdat de ingrediënten van een oliebol lang goed blijven. Dat was vroeger natuurlijk belangrijker dan nu.

Je kunt verschillende soorten oliebollen eten, maar de basis blijft hetzelfde. Je hebt naturel oliebollen. Dit zijn oliebollen die gemaakt zijn van meel, gist, olie, melk, een ei, suiker, zout en water. Daarnaast kun je oliebollen maken waar ook rozijnen in zitten. Ook kun je stukjes appel aan je beslag toevoegen. Zo maak je appeloliebollen. Je kunt eindeloos variëren: kersen, gedroogd fruit en zelfs spekjes! Wil je een klassieke oliebol maken? Dan maak je of een naturel bol of een oliebol met rozijnen. Vergeet niet om op het laatste moment wat poedersuiker toe te voegen!

Ik ben erg benieuwd wat jij van oliebollen vindt. Vind jij ze lekker? Heb jij op oudjaarsavond een oliebol gegeten? Stuur me een bericht via Instagram!

Nu stel ik je enkele vragen. Beantwoord deze vragen spontaan. Denk dus niet te lang na. Je krijgt voldoende tijd om antwoord te geven. Ben je er klaar voor? Daar gaan we.

  1. Het is niet helemaal zeker waar de oliebol vandaan komt. Er zijn twee verhalen. Sommige mensen denken dat de oliebol door Nederlandse katholieken gegeten werd aan het einde van de vastenperiode. Andere mensen denken dat de oliebol door joodse Portugezen in Nederland geïntroduceerd is, omdat er in Portugal een soortgelijke traktatie bestaat.
    Weten we zeker waar de oliebol vandaan komt?
    Nee, we weten niet zeker waar de oliebol vandaan komt.
  2. Wil je een klassieke oliebol maken? Dan maak je of een naturel oliebol of een oliebol met rozijnen.
    Is een oliebol met rozijnen een klassieke oliebol?
    Ja, een oliebol met rozijnen is een klassieke oliebol.
  3. Een oliebol is gemaakt van gistdeeg. De oliebol smaakt een beetje zoet. Een oliebol wordt gefrituurd, net als frietjes en bitterballen. Toch smaakt een oliebol heel anders.
    Smaakt een oliebol hetzelfde als een bitterbal?
    Nee, een oliebol smaakt niet hetzelfde als een bitterbal.
  4. De meeste mensen zijn dol op oliebollen. Sterker nog: ik ken niemand die niet van oliebollen houdt.
    Zijn de meeste mensen dol op oliebollen?
    Ja, de meeste mensen zijn dol op oliebollen.

Dit was de laatste vraag.

Voordat we afscheid van elkaar nemen, wil ik je graag attenderen op mijn Instagramaccount YourDutchCoach. Volg me op Instagram via YourDutchCoach. Alle transcripties van mijn podcasts vind je bovendien op mijn website. Bedankt voor het luisteren! Tot de volgende keer!

© 2019 YourDutchCoach | Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website.