S1. 13. Podcast Trouwen voor Expats

25-01-2020

Luister naar de podcast 'Trouwen'.

Lees hieronder de transcriptie van de podcast.

Hallo allemaal. Ik ben Kathelijn, Your Dutch Coach. Leuk dat je luistert. Door naar mijn podcast te luisteren, vergroot je op een leuke en gemakkelijke manier je Nederlandse spreekvaardigheid en je Nederlandse luistervaardigheid. De transcripties van mijn podcasts staan op mijn website. Een link naar mijn website vind je op de Instagrampagina van YourDutchCoach. Je kunt ook rechtstreeks naar mijn website gaan via www.yourdutchcoach.nl. Laten we beginnen.

Ik vind het ontzettend leuk dat ik op Instagram regelmatig berichten ontvang van mensen die naar mijn podcast luisteren. Voor iedereen die mij een bericht heeft gestuurd: dankjewel! Ik vind het namelijk heel tof om te lezen wat je van mijn podcasts vindt. Ook vind ik het leuk als je mij een verzoek stuurt voor een onderwerp. Afgelopen week kreeg ik het interessante verzoek binnen of ik een podcast zou willen maken over trouwen in Nederland. De nadruk lag niet op het romantische gedeelte, maar op het gebied van wet- en regelgeving. De vraag was: wat moet je weten als je als EU-burgers in Nederland wil trouwen, terwijl je zelf nog niet de Nederlandse nationaliteit hebt? Aan welke regels moet je voldoen? Ik heb dit voor je uitgezocht. In deze podcast geef ik antwoord op al die vragen. Ik richt me niet alleen op EU-burgers, omdat de regels algemeen van toepassing zijn op alle niet-Nederlanders. Het is wel goed om te weten dat ik dit heb uitgezocht voor mensen die allebei niet-Nederlander zijn. Ik ga in deze podcast dus uit van de situatie dat twee mensen die allebei niet de Nederlandse nationaliteit hebben, in Nederland met elkaar willen trouwen.

Let op: hoewel ik gebruik heb gemaakt van een officiële, betrouwbare bron, is het belangrijk om te vermelden dat ik geen jurist ben. De informatie die ik verstrek, moet je uiteindelijk altijd laten controleren door een jurist. Een link naar de bron die ik geraadpleegd heb, staat in de transcriptie van deze podcast op mijn website, www.yourdutchcoach.nl. Het is natuurlijk zo dat wetten en regels aan verandering onderhevig zijn. Wat ik nu vertel, kan over een tijdje weer veranderd zijn. Nu alle kaders duidelijk zijn, kunnen we volgens mij wel beginnen.

Na deze informatie zal ik je enkele vragen stellen. Op deze manier oefen je je gespreksvaardigheid. Beantwoord deze vragen spontaan. Denk dus niet te lang na. Je krijgt voldoende tijd om antwoord te geven. Als je het moeilijk vindt om een compleet antwoord te geven, dan mag je ook met 'ja', 'nee', of 'dat weet ik niet' antwoorden.

Er zijn drie manieren om je relatie te laten vastleggen in Nederland: het huwelijk, het geregistreerd partnerschap en het samenlevingscontract.

Als je in Nederland je relatie wilt laten vastleggen, dan kan dat dus op drie manieren. Ten eerste kun je trouwen. Officieel heet dit huwelijk. Ten tweede kun je kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Het geregistreerd partnerschap heeft veel overeenkomsten met trouwen. Zo kun je ervoor kiezen om ook met het geregistreerd partnerschap de naam van je partner te gebruiken. Ook zijn de meeste voorwaarden voor een huwelijk ook van toepassing op het geregistreerd partnerschap. Ten slotte kun je kiezen voor een samenlevingscontract. Mensen kiezen vaak voor een samenlevingscontract als ze een huis kopen, maar nog niet, of helemaal niet, met elkaar willen trouwen. In deze podcast vertel ik alleen iets over trouwen. Het is wel goed om te weten dat er in Nederland dus drie manieren zijn om je relatie vast te leggen en dat trouwen hier een van is.

Ik vertel je eerst de belangrijkste algemene voorwaarden om te mogen trouwen in Nederland. Deze voorwaarden gelden voor iedereen.

Om te kunnen trouwen, moet je dus aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste mag je niet al met een ander getrouwd zijn. Je mag slechts met één persoon tegelijk getrouwd zijn. Nederland kent dus geen polygaam huwelijk. Ten tweede moet je 18 jaar of ouder zijn. Hier zijn geen uitzonderingen op te maken. Ten derde mag je niet trouwen met je broer, zus, moeder, vader, kind, kleinkind, oma en opa.

Nu vertel je de voorwaarden die naast de algemene voorwaarden specifiek gelden voor niet-Nederlanders. Dit zijn twee voorwaarden.

Als jullie beiden niet-Nederlander zijn, dan moet een van de twee partners al in Nederland wonen om te mogen trouwen. Daarnaast moeten jullie allebei over een geldige verblijfstitel beschikken. Als je nog geen geldige verblijfstitel hebt, dan kun je hiervoor contact opnemen met de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst. Het is hierbij belangrijk dat je officieel verklaart dat je niet trouwt om een verblijfsvergunning te verkrijgen. Als je aan deze twee voorwaarden voldoet, dan gelden de Nederlandse regels. Dat betekent dat de voorwaarden die ik eerder noemde, geldig zijn om te bepalen of je mag trouwen en dus niet de regels die gelden in het land waarvan je de nationaliteit hebt.

Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan kun je door naar de volgende stap.

Je moet minimaal 14 dagen voordat je gaat trouwen bij de gemeente melden dat je wilt trouwen. Dit doe je persoonlijk of schriftelijk. Dit kan overigens ook digitaal. Ook dien je minimaal 14 dagen voordat je gaat trouwen door te geven wie de getuigen zullen zijn. De getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn. Getuigen zijn verplicht. Je moet minimaal twee getuigen hebben en je mag maximaal vier getuigen hebben. Als je elkaar het ja-woord hebt gegeven én als je de trouwakte hebt ondertekend, dan ben je getrouwd.

Dit was het.

Nu stel ik je enkele vragen. Beantwoord deze vragen spontaan. Denk dus niet te lang na. Je krijgt voldoende tijd om antwoord te geven. Je krijgt voldoende tijd om antwoord te geven. Als je het moeilijk vindt om een compleet antwoord te geven, dan mag je ook met 'ja', 'nee', of 'dat weet ik niet' antwoorden. Ben je er klaar voor? Daar gaan we.

1. Om te kunnen trouwen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn.
Mag je in Nederland trouwen als je jonger bent dan 18 jaar?

Nee, in Nederland mag je niet trouwen als je jonger bent dan 18 jaar.

2. Je mag slechts met één persoon tegelijk getrouwd zijn. Nederland kent dus geen polygaam huwelijk.
Mag je in Nederland met iemand trouwen als je al met iemand anders getrouwd bent?

Nee, in Nederland mag je niet met iemand trouwen als je al met iemand anders getrouwd bent.

3. Moet je minimaal 14 dagen van tevoren bij de gemeente aangeven dat je wilt trouwen?

Ja, je moet minimaal 14 dagen van tevoren bij de gemeente aangeven dat je wilt trouwen.

4. De getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn. Getuigen zijn verplicht. Je moet minimaal twee getuigen hebben en je mag maximaal vier getuigen hebben.
Zijn getuigen verplicht bij een huwelijk?

Ja, getuigen zijn verplicht bij een huwelijk.

Voordat we afscheid van elkaar nemen, wil ik je graag attenderen op mijn Instagramaccount YourDutchCoach. Volg me op Instagram via YourDutchCoach. Alle transcripties van mijn podcasts vind je bovendien op mijn website, www.yourdutchcoach.nl. Bedankt voor het luisteren! Tot de volgende keer!

Link naar bron: Rijksoverheid


© 2019 YourDutchCoach | Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website.