S1. 16. Inburgeren deel 1 - Voor wie?

22-11-2020

Luister naar de podcast 'Inburgeren deel 1 - Voor wie?'.

Lees hieronder de transcriptie van de podcast.

Hallo allemaal. Ik ben Kathelijn, Your Dutch Coach. Leuk dat je luistert. Door naar mijn podcast te luisteren, vergroot je op een leuke en gemakkelijke manier je Nederlandse spreekvaardigheid en je Nederlandse luistervaardigheid. De transcripties van mijn podcasts staan op mijn website. Een link naar mijn website vind je op de Instagrampagina van YourDutchCoach. Je kunt ook rechtstreeks naar mijn website gaan via www.yourdutchcoach.nl. Laten we beginnen.

Introductie
Sinds 2007 is er een inburgeringsverplichting in Nederland. Wie nieuw is in Nederland, moet inburgeren. Dit houdt ten eerste in dat je de Nederlandse taal op minimaal A2-niveau moet beheersen. Let op: als je in Nederland wilt studeren, dan moet je een hoger taalniveau behalen. A2 is dan niet voldoende. Ook voor veel beroepen wordt een hoger taalniveau gevraagd. Voor de inburgeringscursus is het verder nodig dat je voldoende kennis van de Nederlandse maatschappij hebt. Tot slot moet je begrijpen hoe de Nederlandse arbeidsmarkt werkt. Als je in Nederland komt wonen, dan heb je drie jaar de tijd om in te burgeren. Je bent ingeburgerd als je je inburgeringsexamen hebt gehaald.

Niet iedereen die nieuw is in Nederland, hoeft in te burgeren. In deze eerste podcast over inburgeren leg ik je zo goed mogelijk uit waarom iemand met de Duitse nationaliteit niet hoeft in te burgeren, maar iemand uit Australië wel.

Na deze informatie zal ik je enkele vragen stellen. De vragen in deze podcastreeks over inburgeren gaan niet over de podcast zelf. De vragen die ik je stel, zijn vragen die je in je examen zou kunnen krijgen. Wil je je extra goed voorbereiden op je inburgeringsexamen? Luister dan naar de podcastreeks van YourDutchCoach over inburgeren. Beantwoord de vragen spontaan. Denk dus niet te lang na. Je krijgt voldoende tijd om antwoord te geven. Als je het moeilijk vindt om een compleet antwoord te geven, dan mag je ook een kort antwoord geven.

Niet iedereen hoeft in te burgeren
Niet iedereen die in Nederland komt wonen, hoeft in te burgeren. Zo ben je niet verplicht om in te burgeren als je de nationaliteit hebt van een land uit de Europese Unie. Je hoeft ook niet in te burgeren als je een nationaliteit hebt van de volgende landen: Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland.

Waarom is dat eigenlijk? Alle landen van de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland horen bij de landen uit de Europese Economische Ruimte, oftewel: de EER. Als je een nationaliteit bezit van een land van de Europese Economische Ruimte of Zwitserland, dan ben je vrij om in een ander land binnen de EER en Zwitserland te wonen en werken. Met de Nederlandse nationaliteit heb je dus geen visum of verblijfsvergunning nodig als je in Frankrijk wilt wonen. Je mag in je wonen en werken niet gehinderd worden. Er is namelijk vrij verkeer van personen tussen deze landen. Dit vrije verkeer van personen is er dan weer niet tussen bijvoorbeeld Nederland en Australië en ook niet tussen bijvoorbeeld Nederland en Guatemala.

Sinds 2011 hoefde je ook niet in te burgeren als je de Turkse nationaliteit hebt. Er is namelijk een associatieverdrag tussen de Europese Unie en Turkije. In dit associatieverdrag staat dat er geen belemmeringen mogen zijn voor Turkse migranten om deel te kunnen nemen aan de Europese arbeidsmarkt. Een inburgeringsplicht zou een obstakel kunnen zijn. Dit gaat echter veranderen. In 2021 wordt het nieuwe inburgeringsstelsel ingevoerd. Bij de invoering van het nieuwe inburgeringsstelstel in 2021 is het voor mensen met een Turkse nationaliteit wel verplicht om in te burgeren.

Kennisvragen: inburgering
Nu stel ik je enkele kennisvragen over Nederland. Ik stel je nu dus vragen die je op het inburgeringsexamen bij het onderdeel 'Kennis van de Nederlandse maatschappij' kunt verwachten. Geen zorgen: ik geef telkens drie mogelijkheden: a, b of c. Het is de bedoeling dat je het juiste antwoord kiest: antwoord a, b of c. Je krijgt voldoende tijd om antwoord te geven. Als je het moeilijk vindt om een compleet antwoord te geven, dan mag je ook alleen met a, b of c antwoorden. Ben je er klaar voor? Hier komt de eerste vraag.

1. Wat is 'de Randstad'?

a. De provincies Utrecht en Zuid-Holland
b. De steden aan de rand van Nederland
c. Een gebied met steden in het westen van Nederland

Het juiste antwoord is: c. Een gebied met steden in het westen van Nederland

De Randstad is een gebied met steden in het westen van Nederland.

2. Wat trakteren Nederlanders bij de geboorte van een baby?

a. Thee en taart
b. Beschuit met muisjes
c. Een boterham met hagelslag

Het juiste antwoord is: b. beschuit met muisjes.

Nederlanders trakteren bij de geboorte van een baby beschuit met muisjes.

3. Wat doet de koning van Nederland?

a. De koning kiest de nieuwe regering.
b. De koning ondertekent nieuwe Nederlandse wetten.
c. De koning heeft geen functie.

Het juiste antwoord is: b. De koning ondertekent nieuwe Nederlandse wetten.

4. Wat doet het bestuur van een Nederlandse provincie?

a. De provincie bepaalt of steden kunnen uitbreiden.
b. De provincie bepaalt of je je huis mag verbouwen.
c. De provincie zorgt voor voldoende schoolruimte.

Het juiste antwoord is: a. De provincie bepaalt of steden kunnen uitbreiden.

Het bestuur van een Nederlandse provincie bepaalt of steden kunnen uitbreiden.

5. Waar ligt de provincie Groningen?

a. In het noorden van Nederland
b. In het midden van Nederland
c. In het zuiden van Nederland

Het juiste antwoord is: a. In het noorden van Nederland

De provincie Groningen ligt in het noorden van Nederland.

6. Wat doet een makelaar?

a. Een makelaar helpt de politie met handhaving.
b. Een makelaar is lid van de gemeenteraad.
c. Een makelaar helpt je met het kopen of verkopen van je huis.

Het juiste antwoord is: c. Een makelaar helpt je met het kopen of verkopen van je huis.

Dit was alweer de laatste vraag.

Voordat we afscheid van elkaar nemen, wil ik je graag attenderen op mijn Instagramaccount YourDutchCoach. Volg me op Instagram via YourDutchCoach. Alle transcripties van mijn podcasts vind je bovendien op mijn website, www.yourdutchcoach.nl. Bedankt voor het luisteren! Tot de volgende keer!

© 2019 YourDutchCoach | Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website.