S1. 6. Podcast: Nederlandse geboortetradities (Dutch birth traditions)
Luister naar de podcast 'Nederlandse geboortetradities'.
Lees hieronder de transcriptie van de podcast.
Hallo allemaal. Ik ben Kathelijn, Your Dutch Coach. Leuk dat je luistert. Door naar mijn podcast te luisteren vergroot je op een leuke en gemakkelijke manier je Nederlandse spreekvaardigheid en je Nederlandse luistervaardigheid. De transcripties van mijn podcasts staan op mijn website. Een link naar mijn website vind je op de Instagrampagina van YourDutchCoach. Laten we beginnen.
Ieder land kent zijn eigen gewoontes rondom de geboorte en de kraamtijd. De eerste weken na de geboorte van een kind heet in Nederland 'de kraamtijd'. Bijzonder aan Nederland is bijvoorbeeld dat er redelijk veel vrouwen thuis bevallen. Ik vertel je zo meteen alles over de geboortetradities in Nederland. Ik vertel je dan onder andere hoeveel vrouwen er in Nederland thuis bevallen. Of eigenlijk het percentage.
Na deze informatie zal ik je enkele vragen stellen. Op deze manier oefen je je gespreksvaardigheid. Beantwoord deze vragen spontaan. Denk dus niet te lang na. Je krijgt voldoende tijd om antwoord te geven.
We beginnen bij het begin. Als je ontdekt dat je zwanger bent, dan maak je in Nederland geen afspraak met de huisarts. Je gaat ook niet naar het ziekenhuis. Als je ontdekt dat je zwanger bent, dan maak je een afspraak met de verloskundige. Als de zwangerschap goed verloopt en je besluit om thuis te bevallen, dan zul je zelfs op geen enkel moment contact hebben met een arts of het ziekenhuis. Nederlandse verloskundigen zijn namelijk speciaal opgeleid om zelfstandig een gezonde zwangerschap en een voorspoedige bevalling te begeleiden. Echter, indien de verloskundige tijdens de zwangerschap ontdekt dat er iets niet goed gaat met de moeder of met de baby, dan neemt de gynaecoloog het over. Dit kan op ieder moment tijdens de zwangerschap of bevalling gebeuren.
Nederland is een van de weinige westerse landen waarin vrouwen thuis mogen bevallen. Er zijn echter steeds minder vrouwen die thuis bevallen. In 1953 koos 78% van de vrouwen ervoor om thuis te bevallen. Tegenwoordig bevalt nog maar 13% van de vrouwen thuis. De meeste vrouwen in Nederland bevallen dus in het ziekenhuis.
De naam van het kind blijft geheim tot het kind geboren is. Sommige ouders kiezen er ook voor om het geslacht van het kind geheim te houden. Andere ouders vertellen aan iedereen dat ze een jongen of een meisje verwachten. Er zijn ook ouders die zelf niet willen weten of ze een meisje of jongen verwachten.
Na de geboorte van het kind begint de kraamtijd. Als je op kraamvisite gaat, dan krijg je beschuit met muisjes. Geen zorgen, dit zijn geen echte muizen. Muisjes zijn kleine witte, blauwe en roze bolletjes. Je vindt ze in de supermarkt in het schap waar het zoete beleg staat. In de supermarkt staan de muisjes vaak in de buurt van de hagelslag, de jam en de stroop. Als er een meisje geboren is, dan serveren de ouders beschuit met roze muisjes. Als er een jongen geboren is, dan serveren de ouders beschuit met blauwe muisjes. Ondanks dat er steeds vaker kritiek komt op deze kleurverdeling van roze voor meisjes en blauw voor jongens, blijft deze traditie redelijk goed in stand.
Misschien heb je wel eens een ooievaar in een voortuin zien staan met een naam erop. Vrienden of familie van de nieuwe ouders zetten vaak een ooievaarsbord in de tuin van de kersverse ouders. De ooievaar verwijst naar het verhaal dat in Nederland aan kinderen werd verteld als ze wilden weten waar baby's vandaan komen. Als kinderen aan volwassenen vroegen waar baby's vandaan komen, dan vertelden de volwassenen dat baby's gebracht worden door de ooievaar.
De geboorte van een kind wordt bekend gemaakt door het versturen van een geboortekaartje. Vrienden en familieleden ontvangen zo'n kaartje. Hoewel men tegenwoordig dankzij sociale media al eerder op de hoogte is gesteld van de geboorte, sturen ouders nog steeds een geboortekaartje.
De laatste Nederlandse traditie waar ik je over wil vertellen, is het geven van baargoud. De vader geeft een gouden ketting, gouden oorbellen of een gouden ring aan de moeder als dank voor dragen van het kind. Dit is een traditie die vroeger alleen in rijke kringen bestond. Tegenwoordig geven steeds meer mannen baargoud aan hun vrouw na de bevalling.
Nu stel ik je enkele vragen. Beantwoord deze vragen spontaan. Denk dus niet te lang na. Je krijgt voldoende tijd om antwoord te geven. Ben je er klaar voor? Daar gaan we.
- Als je ontdekt dat je zwanger bent, dan maak je
in Nederland geen afspraak met de huisarts. Je gaat ook niet naar het
ziekenhuis. Als je ontdekt dat je zwanger bent, dan maak je een afspraak met de
verloskundige.
Als je ontdekt dat je zwanger bent, maak je in Nederland dan een afspraak met je huisarts?
Nee, je maakt een afspraak met de verloskundige. - Na de geboorte van het kind begint de kraamtijd.
Als je op kraamvisite gaat, dan krijg je beschuit met muisjes. Geen zorgen, dit
zijn geen echte muizen. Muisjes zijn kleine witte, blauwe en roze bolletjes.
Als je op kraamvisite gaat, krijg je dan beschuit met hagelslag?
Nee, als je op kraamvisite gaat, dan krijg je beschuit met muisjes. - De geboorte van een kind wordt bekend gemaakt door het versturen van een geboortekaartje. Vrienden en familieleden ontvangen zo'n kaartje. Hoewel men tegenwoordig dankzij sociale media al eerder op de hoogte is gesteld van de geboorte, sturen ouders nog steeds een geboortekaartje.
Sturen Nederlandse ouders een geboortekaartje om
de geboorte van hun kind bekend te maken?
Ja, Nederlandse ouders sturen een geboortekaartje.
Dit was de laatste vraag.
Voordat we afscheid van elkaar nemen, wil ik je graag attenderen op mijn Instagramaccount YourDutchCoach. Volg me op Instagram via YourDutchCoach. Alle transcripties van mijn podcasts vind je bovendien op mijn website. Bedankt voor het luisteren! Tot de volgende keer!