S2. E1. Culinaire reis door 12 provincies - Limburg

21-01-2022

Luister naar de podcast 'Culinaire reis door 12 provincies - Limburg'.

Lees hieronder de transcriptie van de podcastaflevering.

Hallo allemaal. Ik ben Kathelijn, Your Dutch Coach. Leuk dat je luistert. Door naar mijn podcast te luisteren, vergroot je op een leuke en gemakkelijke manier je Nederlandse spreekvaardigheid en je Nederlandse luistervaardigheid. De transcripties van mijn podcastafleveringen staan op mijn website. Een link naar mijn website vind je op de Instagrampagina van YourDutchCoach. Je kunt ook rechtstreeks naar mijn website gaan via www.yourdutchcoach.nl. Laten we beginnen.

Introductie
Nederland heeft twaalf provincies: Limburg, Noord-Brabant, Zeeland, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen, Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht. In dit tweede seizoen van de podcast 'YourDutchCoach' neem ik je mee op reis door deze provincies. Het wordt niet zomaar een reis: we maken een culinaire reis door Nederland. Je ontdekt wat voor lekkers de Nederlandse provincies jou te bieden hebben. Ook neem ik in iedere aflevering een klein stukje van de Nederlandse geschiedenis mee. Leuk extraatje: ik zal bij iedere podcastaflevering op mijn Instagrampagina het recept posten van mijn favoriete gerecht uit de aflevering.

Ik trap af met de provincie Limburg. Misschien wel de mooiste provincie van Nederland. Limburg ligt in het zuiden van Nederland. Als je je Nederland voorstelt als een rennend jongetje dat met één hand zwaait, dan is Limburg zijn rechterbeen. Het been waarmee hij de grond raakt. De provincie Limburg staat bekend als de meest Bourgondische provincie van Nederland.

Na deze informatie over de Limburgse keuken zal ik je enkele vragen stellen. Beantwoord de vragen spontaan. Denk dus niet te lang na. Je krijgt voldoende tijd om antwoord te geven. Als je het moeilijk vindt om een compleet antwoord te geven, dan mag je ook een kort antwoord geven.

Vlaai
Limburgers houden van goed én veel eten en drinken. Zo wordt in deze provincie het lekkerste bier van Nederland gebrouwen. Zoals ik al vertelde, staat Limburg dan ook bekend als de meest Bourgondische provincie van Nederland. Dit komt niet in de laatste plaats door de Limburgse vlaaien. Limburgers zijn er dol op. Ze eten vlaaien op bijvoorbeeld verjaardagen en zondagen. Een vlaai is een rond gebak. Het bestaat uit een platte bodem van deeg met opstaande randen. De vulling bestaat meestal uit vruchten of fruit. De bovenkant van de vlaai is vaak een soort deksel van latjes bestrooid met suiker. Een vlaai heeft een diameter van ongeveer 32 centimeter. De bekendste Limburgse vlaai is de rijstevlaai. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat de vulling van deze vlaai niet uit vruchten of fruit. De vulling van rijstevlaai bestaat uit pap gemaakt van zoete rijst.

Een echte Limburgse vlaai ziet er eenvoudig uit, maar is zeer goed van smaak. Een Limburgse vlaai moet zo stevig zijn, dat je een punt met gemak uit je hand kunt eten, zonder te knoeien. Dit is ook de manier waarop je vlaai volgens Limburgers dient te eten: direct uit de hand.

Zuurvlees en paarden
Op nummer twee van de bekende Limburgse gerechten staat zuurvlees (in het Limburgs zeg je: zoervleis). Oorspronkelijk is het een gerecht dat van paardenvlees werd gemaakt. Hiervoor werden oude werkpaarden gebruikt. Tegenwoordig gebruikt men vaker rundvlees om zuurvlees te maken.

Armoede
Dat er paardenvlees gegeten werd, had vooral te maken met de armoede in de eerste helft van de vorige eeuw. Nederland was weliswaar een rijk land, maar ontzettend veel mensen leefden tot de jaren '60 in grote armoede. Het verschil tussen de rijken en de armen was ontzettend groot. In de shownotes staat een link naar de documentaire Van arm naar rijk waarin dit heel mooi weergegeven wordt. De documentaire is zeer het bekijken waard.

Terug naar de keuken. De armoede zag je terug in de Nederlandse keukens. Ook in Limburg was de armoede alomtegenwoordig. De Limburgse keuken was in die tijd eenvoudig, maar wel erg rijk en vol van smaak. Zuurvlees is daar een mooi voorbeeld van. Overal in Limburg wordt zuurvlees op een andere manier klaargemaakt. De volgende ingrediënten komen over het algemeen terug in het recept:

  • paardenvlees of rundvlees (riblappen of sukadestukjes)
  • azijn
  • uien
  • kruidnagel
  • jeneverbes
  • nootmuskaat
  • zout en peper
  • roomboter
  • laurierblaadjes
  • ontbijtkoek (Limburgers zeggen peperkoek)
  • stroop

Zuurvlees moet urenlang sudderen totdat het als malse draadjes in je mond uit elkaar valt. De grote verrassing is misschien wel dat zuurvlees helemaal niet zuur smaakt: het smaakt een beetje zoet. Tip: eet zuurvlees met dikke zelfgemaakte frieten. Lekkerder wordt het wat mij betreft niet. Ben je benieuwd naar het hele recept voor zuurvlees? Ga dan naar mijn Instagrampagina.

Nonnevotten
In Sittard worden al eeuwenlang nonnevotten gebakken. In de middeleeuwen verzamelden nonnen oude kleren, oftewel: de vodden, van rijke mensen om uit te delen aan de arme mensen. Eén keer per jaar bakten de nonnen broodjes met een strik in olie om de rijke mensen hiervoor te bedanken: de nonnevotten. Zo komt de nonnevot aan zijn naam.

Gefrituurd deeg met suiker
Nonnevotten worden gemaakt van deegbolletjes. De bolletjes worden uitgerold, waarna van de uiteinden samengebracht worden in een strik. Het deeg wordt vervolgens in de olie gebakken. Na het bakken krijgen de nonnevotten nog een flinke suikerlaag.

Het gebak wordt voornamelijk in Sittard gegeten. Bakkers in Sittard bakken de nonnevotten alleen vlak voor of tijdens carnaval. Wil je eens een nonnevot proeven? Ga dan met carnaval naar Sittard.

Kennisvragen: de Limburgse keuken
Nu stel ik je enkele kennisvragen over de Limburgse keuken. Je krijgt voldoende tijd om antwoord te geven. Als je het moeilijk vindt om een compleet antwoord te geven, dan mag je ook met 'ja' of 'nee' antwoorden. Ben je er klaar voor? Hier komt de eerste vraag.

1. Staat Limburg bekend als de meest Bourgondische provincie van Nederland?

Antwoord: Ja, Limburg staat bekend als de meest Bourgondische provincie van Nederland.

2. Eten Limburgers vlaai op verjaardagen?

Antwoord: Ja, Limburgers eten vlaai op verjaardagen.

3. Is kersenvlaai de bekendste Limburgse vlaai?

Antwoord: Nee, kersenvlaai is niet de bekendste Limburgse vlaai.
of
Antwoord: Nee, rijstevlaai is de bekendste Limburgse vlaai.

4. Eten Limburgers vlaai met een vork?

Antwoord: Nee, Limburgers eten vlaai niet met een vork.
of
Antwoord: Nee, Limburgers eten vlaai direct uit de hand.

5. Was er in Nederland veel armoede in de eerste helft van de vorige eeuw?

Antwoord: Ja, er was in Nederland veel armoede in de eerste helft van de vorige eeuw.

6. Smaakt zuurvlees zuur?

Antwoord: Nee, zuurvlees smaakt niet zuur.
of
Antwoord: Nee, zuurvlees smaakt zoet.

7. Worden nonnevotten vooral in Sittard gegeten.

Antwoord: Ja, nonnevotten worden vooral in Sittard gegeten.

Dit was alweer de laatste vraag.

Voordat we afscheid van elkaar nemen, wil ik je graag attenderen op mijn Instagramaccount YourDutchCoach. Volg me op Instagram via YourDutchCoach. Alle transcripties van mijn podcastafleveringen vind je bovendien op mijn website, www.yourdutchcoach.nl. Bedankt voor het luisteren! Tot de volgende keer!

© 2019 YourDutchCoach | Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website.