S2. E2. Culinaire reis door 12 provincies - Noord-Brabant

30-10-2022

Luister naar de podcast 'Culinaire reis door 12 provincies - Noord- Brabant'.

Lees hieronder de transcriptie van de podcastaflevering.

Hallo allemaal. Ik ben Kathelijn, Your Dutch Coach. Leuk dat je luistert. Door naar mijn podcast te luisteren, vergroot je op een leuke en gemakkelijke manier je Nederlandse spreekvaardigheid en je Nederlandse luistervaardigheid. De transcripties van mijn podcastafleveringen staan op mijn website www.yourdutchcoach.nl.

Introductie
Nederland heeft twaalf provincies. In dit tweede seizoen van de podcast 'YourDutchCoach' neem ik je mee op reis door deze provincies. Het wordt niet zomaar een reis: we maken een culinaire reis door Nederland. Je ontdekt wat voor lekkers de Nederlandse provincies jou te bieden hebben. Ook neem ik in iedere aflevering een klein stukje van de Nederlandse geschiedenis mee. Leuk extraatje: ik zal bij iedere podcastaflevering op mijn Instagrampagina het recept posten van mijn favoriete gerecht uit de aflevering.

In deze aflevering reizen we af naar de provincie Noord-Brabant. Net als de provincie Limburg ligt de provincie Noord-Brabant in het zuiden van het land. In de volksmond heet de provincie Brabant. Voor het gemak noem ik de provincie in de aflevering dan ook Brabant in plaats van Noord-Brabant. Brabant staat bekend om zijn gemoedelijkheid en gezelligheid. Het is zeker de moeite waard om een kijkje in de Brabantse keuken te nemen.

Na deze informatie over de Brabantse keuken zal ik je enkele vragen stellen. Beantwoord de vragen spontaan. Denk dus niet te lang na. Je krijgt voldoende tijd om antwoord te geven. Als je het moeilijk vindt om een compleet antwoord te geven, dan mag je ook een kort antwoord geven.

Krol
Van september tot en met de kersdagen kopen mensen krollen bij de bakker. Een krol is een broodje met een anijssmaak dat in een klein gedeelte van Brabant gegeten wordt. Dit gebeurt in het oosten van Brabant. Met Sinterklaas kent de verkoop van het broodje een piek. Het is met name in de regio van Veghel dan ook echt een Sinterklaastraditie om een krol te eten. Het anijsbroodje wordt op pakjesavond besmeerd met roomboter en belegd met speculaas. Naast de krol drinken mensen dan een beker chocolademelk. Goed om te weten: de rest van Nederland (en zelfs van Brabant) kent de krol niet. Wie ooit een krol heeft gegeten, behoort dus tot een zeer select groepje mensen. Als je een keer een krol wilt proberen, dan raad ik je aan om eind november of begin december een plaatselijke bakker binnen te lopen in een van de volgende plaatsen: Sint-Oedenrode, Schijndel, Heeswijk-Dinther, Uden, Boekel, Gemert of Beek en Donk.

Worstenbroodjes
Een lekkernij die wel in heel Brabant gegeten wordt, is het worstenbroodje. Worstenbroodjes zijn in heel Nederland te koop. Ook buiten de provincie Brabant eten mensen namelijk graag een worstenbroodje, maar in Brabant zijn mensen er echt gek op. Het is onderdeel van de Brabantse cultuur. Het broodje is ongeveer 15 centimeter lang. Het is een zacht broodje dat gevuld is met gehakt. Het is gemaakt van witbrooddeeg. Het wordt in Brabant te pas en te onpas het hele jaar door geserveerd en verkocht. Vooral tijdens carnaval én tijdens de nachtmis met Kerstmis kan dit broodje in Brabant niet ontbreken. Let op: koop je worstenbroodjes niet in de supermarkt als je eens een worstenbroodje wilt proberen. Deze broodjes lijken in de verste verte niet op 'the real thing'. Supermarktbroodjes zijn echt niet te vergelijken met een worstenbroodje dat je in Brabant vers gebakken bij de bakker koopt.

Je kunt ook zelf heel gemakkelijk een worstenbroodje maken. De volgende ingrediënten komen over het algemeen terug in het recept:

  • bloem
  • roomboter
  • gist
  • gehakt (origineel varkensgehakt, maar je kunt dit ook vervangen door een ander gehakt)
  • ei
  • paneermeel of beschuit
  • worcestershiresaus
  • mosterd
  • water of melk
  • zout
  • suiker
  • peper
  • nootmuskaat

Ben je benieuwd naar het hele recept voor de worstenbroodjes? Ga dan naar mijn Instagrampagina.

De Bossche bol
Den Bosch is niet zomaar een stad in Brabant; het is de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Ik eindig dit culinaire uitstapje naar Brabant dan ook in Den Bosch. Als je vanuit het centraal station van Den Bosch de stad inwandelt, kom je langs Jan de Groot. Hier staan altijd een heleboel mensen in de rij om hun Bossche bollen te bestellen. De Bossche bol bewijst maar weer eens dat iets lekkers ook gewoon ontzettend simpel kan zijn. Het is namelijk een flinke bol die gemaakt is van soezenbeslag. Bossche bollen zijn gevuld met slagroom en hebben een dikke laag chocolade. Bosschenaren, zo heten de inwoners van Den Bosch, noemen deze lekkernij dan ook sjekladebol, oftewel: chocoladebol. De rest van Brabant en Nederland noemt ze Bossche bollen. Hoe je de bol ook noemt, iedereen is het erover eens dat je de échte Bossche bol alleen bij Jan de Groot kunt kopen.

Vragen over de Brabantse keuken
Nu stel ik je enkele vragen over de Brabantse keuken. Je krijgt voldoende tijd om antwoord te geven. Als je het moeilijk vindt om een compleet antwoord te geven, dan mag je ook met 'ja' of 'nee' antwoorden. Ben je er klaar voor? Hier komt de eerste vraag.

1. Ligt de provincie Brabant in het zuiden van Nederland?

Antwoord: Ja, de provincie Brabant ligt in het zuiden van Nederland.

2. Wordt de krol in de hele provincie Brabant gegeten?

Antwoord: Nee, de krol wordt niet in de hele provincie Brabant gegeten.
of
Antwoord: Nee, de krol wordt alleen in het oosten van Brabant gegeten.

3. Is de krol een broodje dat naar anijs smaakt?

Antwoord: Ja, de krol is een broodje dat naar anijs smaakt.

4. Wordt de krol vooral op pakjesavond gegeten?

Antwoord: Ja, de krol wordt vooral op pakjesavond gegeten.

5. Zijn worstenbroodjes alleen in Brabant te koop?

Antwoord: Nee, worstenbroodjes zijn in heel Nederland te koop.

6. Kun je worstenbroodjes het beste in de supermarkt kopen?

Antwoord: Nee, je kunt ze het beste bij een Brabantse bakker kopen.

7. Is Den Bosch de hoofdstad van Brabant?

Antwoord: Ja, Den Bosch is de hoofdstad van Brabant.

Dit was alweer de laatste vraag.

Voordat we afscheid van elkaar nemen, wil ik je graag attenderen op mijn Instagramaccount YourDutchCoach. Volg me op Instagram via YourDutchCoach. Alle transcripties van mijn podcastafleveringen vind je bovendien op mijn website, www.yourdutchcoach.nl. Bedankt voor het luisteren! Tot de volgende keer!

© 2019 YourDutchCoach | Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website.