S2. E5. Culinaire reis door 12 provincies - Drenthe

09-08-2024

Luister naar de podcast 'Culinaire reis door 12 provincies - Drenthe'.

Hallo allemaal. Ik ben Kathelijn, Your Dutch Coach. Leuk dat je luistert. Door naar mijn podcast te luisteren, vergroot je op een leuke en gemakkelijke manier je Nederlandse spreekvaardigheid en je Nederlandse luistervaardigheid. De transcripties van mijn podcastafleveringen staan op mijn website yourdutchcoach.nl.

Introductie

Nederland heeft twaalf provincies. In dit tweede seizoen van de podcast 'YourDutchCoach' neem ik je mee op reis door deze provincies. Het wordt niet zomaar een reis: we maken een culinaire reis door Nederland. Je ontdekt wat voor lekkers de Nederlandse provincies jou te bieden hebben. Ook neem ik in iedere aflevering een klein stukje van de Nederlandse geschiedenis mee. Leuk extraatje: ik zal bij iedere podcastaflevering op mijn Instagrampagina het recept posten van mijn favoriete gerecht uit de aflevering.

In deze aflevering gaan we naar de provincie Drenthe. We reizen hiervoor nog wat verder naar het noorden. Overijssel ligt ten noorden van Gelderland en Drenthe ligt weer ten noorden van Overijssel. Net als Gelderland en Overijssel ligt Drenthe in het oosten van Nederland. Wie aan Drenthe denkt, denkt aan hunebedden. Hunebedden zijn reusachtige steenformaties die 5.000 jaar geleden door mensenhanden op elkaar gestapeld zijn en dienden als begraafplaats. In Drenthe zijn maar liefst 52 hunebedden te vinden. De meeste hunebedden vind je op de Hondsrug in Drenthe. Het grootste hunebed ligt in Borger. Dit hunebed is bijna 23 meter lang. Ga eens kijken naar deze historische parels: ze zijn enorm indrukwekkend. Ik zat zelf nog op de basisschool toen ik de hunebedden voor het eerst bezocht. Voor kinderen is het een fantastisch uitje, maar zeker ook voor volwassenen. Als je oog in oog staat met een hunebed, vraag je je waarschijnlijk af hoe mensen deze enorme keien toentertijd op hun plek kregen. Sommige keien wegen immers maar liefst 20.000 kg! Dat ging als volgt: mensen legden boomstammen neer en rolden de keien daaroverheen. Naast hunebedden heeft Drenthe nog veel meer moois te bieden. Denk aan leuke steden als Coevorden, Emmen of de hoofdstad van deze provincie: Assen. Laten we in ieder geval alvast eens kijken wat deze provincie te bieden heeft op culinair gebied.

Na de informatie over de Drentse keuken zal ik je enkele vragen stellen. Beantwoord de vragen spontaan. Denk dus niet te lang na. Je krijgt voldoende tijd om antwoord te geven. Als je het moeilijk vindt om een compleet antwoord te geven, dan mag je ook een kort antwoord geven.

Kniepertjes

Een kniepertje is een dunne, zoete, harde wafel. Kniepertjes worden traditioneel rond de jaarwisseling gebakken en gegeten in Drenthe. Ze worden daar ook wel 'iezerkoekies' genoemd. Dit betekent 'ijzerkoekjes'. De wafels werden vroeger namelijk in smeedijzeren knijpijzers boven het vuur verwarmd. Dat verklaart tevens de naam 'kniepertje' wat 'knijpertje' betekent. Kniepertjes worden zowel in een platte als een opgerolde vorm gegeten. Kniepertjes lijken dan een beetje op hoorntjes voor een ijsje. Het verschil met een hoorntje is dat een kniepertje zoeter is en dat het wordt gemaakt met kaneel. Een opgerold kniepertje wordt gemaakt door het wafeltje rond een stokje op te rollen direct na het bakken, als het kniepertje nog warm is.

Spekdikk'n

Ook spekdik wordt in Drenthe rond Nieuwjaar gegeten. Spekdik is een soort kleine pannenkoek. Het beslag bestaat uit meel, eieren, boter, zout, anijszaad en basterdsuiker. Het beslag moet een nacht gekoeld staan. Als je de spekdikk'n gaat bereiden, leg je er plakjes spek en harde worst op. Spekdikk'n worden gebakken in een wafelijzer. Spekdikk'n eet je niet knapperig, maar ze blijven slap, net als een pannenkoek.

Kruudmoes

Kruudmoes werd vroeger gegeten door landwerkers. Het is een stevige pap die voedend is. Dat moest ook wel, want op het land moest er lang en hard gewerkt worden. De pap kan zowel warm, lauw als koud gegeten worden. Dat kwam in vroegere tijden natuurlijk goed uit. Kruudmoes bestaat uit gort, karnemelk, spek, rookworst, rozijnen en verse kruiden.

Het recept en de bereiding plaats ik op Instagram.

Vragen over de Drentse keuken

Nu ga ik je een paar vragen stellen over Drenthe en zijn culinaire tradities. Neem rustig de tijd om te antwoorden.

1. Is Drenthe een provincie in het zuiden van Nederland?

Antwoord: Nee, Drenthe ligt in het oosten van Nederland.

2. Is Assen de hoofdstad van de provincie Drenthe?

Antwoord: Ja, Assen is de hoofdstad van de provincie Drenthe.

3. Zijn kniepertjes altijd plat?

Antwoord: Nee, kniepertjes kun je zowel plat als opgerold maken.

4. Is spekdik een soort pannenkoek?

Antwoord: Ja, spekdik is een soort pannenkoek.

5. Is kruudmoes een soort pannenkoek?

Antwoord: Nee, kruudmoes is een soort pap.

6. Kun je kruudmoes alleen warm eten?

Antwoord: Nee, kruudmoes kun je ook lauw en koud eten.

7. Door wie werd kruudmoes vroeger gegeten?

Antwoord: Kruudmoes werd vroeger door landwerkers gegeten.

Dit was alweer de laatste vraag.

Voordat we afscheid van elkaar nemen, wil ik je graag attenderen op mijn Instagramaccount YourDutchCoach. Volg me op Instagram via YourDutchCoach. Alle transcripties van mijn podcastafleveringen vind je bovendien op mijn website, yourdutchcoach.nl. Bedankt voor het luisteren! Tot de volgende keer!

© 2019 YourDutchCoach | Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website.