S2. E6. Culinaire reis door 12 provincies - Groningen

16-08-2024

Luister naar de podcast 'Culinaire reis door 12 provincies - Groningen'.

Hallo allemaal. Ik ben Kathelijn, Your Dutch Coach. Leuk dat je luistert. Door naar mijn podcast te luisteren, vergroot je op een leuke en gemakkelijke manier je Nederlandse spreekvaardigheid en je Nederlandse luistervaardigheid. De transcripties van mijn podcastafleveringen staan op mijn website yourdutchcoach.com.

Introductie

Nederland heeft twaalf provincies. In dit tweede seizoen van de podcast 'YourDutchCoach' neem ik je mee op reis door deze provincies. Het wordt niet zomaar een reis: we maken een culinaire reis door Nederland. Je ontdekt wat voor lekkers de Nederlandse provincies jou te bieden hebben. Ook neem ik in iedere aflevering een klein stukje van de Nederlandse geschiedenis mee. Leuk extraatje: ik zal bij iedere podcastaflevering op mijn Instagrampagina het recept posten van mijn favoriete gerecht uit de aflevering.

In deze aflevering gaan we op reis naar de provincie Groningen. De slogan 'Er gaat niets boven Groningen' om de provincie en de stad Groningen te promoten, is bij iedere Nederlander bekend. Groningen is dan ook de meest noordelijke provincie van Nederland. De hoofdstad, ook Groningen genaamd, herbergt de Rijksuniversiteit Groningen. Deze universiteit is een van de oudste universiteiten van Nederland. Het studentenleven in Groningen geeft de stad Groningen een jong en dynamisch karakter.

Groningen heeft een rijke culturele traditie, met iconische gebouwen zoals de Martinitoren, diverse musea zoals het Groninger Museum, en festivals zoals Noorderzon Performing Arts Festival en Eurosonic Noorderslag. 

Het landschap van Groningen is divers, met weidse polders, historische wierden (dit zijn kunstmatige woonheuvels) en beschermde natuurgebieden, zoals het Lauwersmeer en het Nationaal Park de Drentsche Aa. De provincie staat bekend om zijn landbouw, met name akkerbouw en veeteelt, en de veenkoloniën, waar turfwinning vroeger een belangrijke rol speelde.

In de middeleeuwen werd Groningen een belangrijke handelsstad. In de veertiende eeuw sloot Groningen zich aan bij de Hanze. De Hanze was een samenwerking voor de Hanzesteden en hun handelaren. Steden konden vrijwillig deelnemen. Tussen 1100 en 1200 ondertekenden vertegenwoordigers van verschillende steden het Hanzeverbond. Er was geen centrale organisatie die regels oplegde. Soms waren er vergaderingen in de Duitse stad Lübeck, waar vertegenwoordigers van verschillende steden naartoe gingen.

In de 13e eeuw werd er veel handel gedreven tussen landen. Vooral zout, graan, vis, hout, wijn, bier, dierenhuiden en stoffen werden over zee verhandeld. Maar er was een probleem: piraten maakten de handel gevaarlijk. Daarom werd het Hanzenetwerk opgericht.

De Hanze was een verbond tussen steden die elkaar steunden in een tijd met weinig recht en veel piraten. Door samen te werken konden ze kosten besparen, groot inkopen en verkopen, en zich verdedigen tegen de grillen van de lokale machthebbers.

De 19e eeuw bracht industrialisatie en veenontginning in Groningen. In de 20e eeuw werd aardgas ontdekt in het dorp Slochteren, wat de economie van Nederland en het netto-inkomen van ons land drastisch veranderde. Deze aardgaswinning kent ook een keerzijde. Door de gaswinning kampt de provincie namelijk met aardbevingen die gebieden in de provincie onveilig maken. Vanaf 2018 werd de gaswinning afgebouwd om de regio veiliger te maken. Per 19 april 2024 is het Groningenveld definitief gesloten.

De Groningse identiteit wordt gekenmerkt door een sterke gemeenschapszin en een eigen dialect, het Gronings. Als je benieuwd bent naar dit dialect, zou je naar de muziek van Ede Staal kunnen luisteren. 

Terug naar de provincie. Laten we eens kijken wat de provincie Groningen voor culinairs te bieden heeft.

Na de informatie over de Groningse keuken zal ik je enkele vragen stellen. Beantwoord de vragen spontaan. Denk dus niet te lang na. Je krijgt voldoende tijd om antwoord te geven. Als je het moeilijk vindt om een compleet antwoord te geven, dan mag je ook een kort antwoord geven.

Eierbal

Een eierbal is een gefrituurde snack bestaande uit een gekookt ei, omhuld met een laagje ragout en vervolgens gepaneerd en gefrituurd. De eierbal is vooral populair in snackbars en wordt vaak gegeten als een tussendoortje of snelle hap.

Poffert

Poffert is een traditionele Groningse cake die wordt gemaakt van meel, melk, eieren, rozijnen en suiker. Poffert wordt gestoomd in een speciale vorm en vaak geserveerd met stroop of boter. Het is een stevig gerecht dat vroeger als hoofdmaaltijd diende, maar tegenwoordig meer als lekkernij wordt gegeten.

Groninger Koek

Een Groninger koek is een stevige, kruidige koek die lijkt op ontbijtkoek, maar dan een met een unieke smaak dankzij de toevoeging van specerijen zoals kaneel, anijs en kruidnagel. De Groninger koek is vaak rijk gevuld met sukade en wordt traditioneel bij de koffie gegeten.

Vragen over de Groningse keuken

Nu ga ik je een paar vragen stellen over Groningen en zijn culinaire tradities. Neem rustig de tijd om te antwoorden.

1. Is Groningen een provincie in het noorden van Nederland?

Antwoord: Ja, Groningen ligt in het noorden van Nederland.

2. Heeft Groningen een universiteit?

Antwoord: Ja, Groningen heeft een universiteit.

3. Wordt er nog aardgas gewonnen in Groningen?

Antwoord: Nee, sinds 19 april 2024 wordt er geen aardgas meer gewonnen in Groningen.

4. Heeft Groningen een eigen dialect?

Antwoord: Ja, Groningen heeft een eigen dialect.

5. Is de eierbal een soort koek?

Antwoord: Nee, de eierbal is een gefrituurde snack. 

6. Wat is de hoofdstad van Groningen?

Antwoord: De hoofdstad van Groningen is Groningen.

Dit was alweer de laatste vraag.

Voordat we afscheid van elkaar nemen, wil ik je graag attenderen op mijn Instagramaccount YourDutchCoach. Volg me op Instagram via YourDutchCoach. Alle transcripties van mijn podcastafleveringen vind je bovendien op mijn website, yourdutchcoach.com. Bedankt voor het luisteren! Tot de volgende keer!


© 2019 YourDutchCoach | Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website.