S2. E8. Culinaire reis door 12 provincies - Noord-Holland

30-08-2024

Luister naar de podcast 'Culinaire reis door 12 provincies - Noord-Holland'.

Hallo allemaal. Ik ben Kathelijn, Your Dutch Coach. Leuk dat je luistert. Door naar mijn podcast te luisteren, vergroot je op een leuke en gemakkelijke manier je Nederlandse spreekvaardigheid en je Nederlandse luistervaardigheid. De transcripties van mijn podcastafleveringen staan op mijn website yourdutchcoach.com.

Introductie

Nederland heeft twaalf provincies. In dit tweede seizoen van de podcast 'YourDutchCoach' neem ik je mee op reis door deze provincies. Het wordt niet zomaar een reis: we maken een culinaire reis door Nederland. Je ontdekt wat voor lekkers de Nederlandse provincies jou te bieden hebben. Ook neem ik in iedere aflevering een klein stukje van de Nederlandse geschiedenis mee. Leuk extraatje: ik zal bij iedere podcastaflevering op mijn Instagrampagina het recept posten van mijn favoriete gerecht uit de aflevering.

In deze aflevering gaan we op reis naar de provincie Noord-Holland. Deze provincie ligt in het westen van Nederland aan de Noordzee. Het is ook de provincie waar onze hoofdstad gelegen is: Amsterdam. De hoofdstad van Noord-Holland is echter niet Amsterdam, maar Haarlem. De naam 'Haarlem' doet je wellicht denken aan de wijk 'Harlem' in New York en dat is niet gek. Harlem, de wijk in New York, is inderdaad vernoemd naar de Nederlandse stad Haarlem. Dit komt door de Nederlandse kolonisten die in de 17e eeuw naar Amerika trokken en een kolonie stichtten op het eiland Manhattan, dat toen deel uitmaakte van Nieuw-Nederland.

Een van die kolonisten was Peter Stuyvesant. In 1658 stichtte hij, als de gouverneur van de kolonie Nieuw-Nederland, een dorpje ten noorden van Nieuw-Amsterdam (het huidige Manhattan). Dit dorp werd vernoemd naar Haarlem. De naam 'Harlem' is een verengelsing van 'Haarlem'. 'Nieuw-Amsterdam' werd uiteindelijk New York na de overname door de Britten.

De naamgeving van Harlem is dus een direct gevolg van de Nederlandse invloed en kolonisatie in het gebied dat later New York zou worden. Hoewel Peter Stuyvesant bekendstaat om zijn rol in de ontwikkeling van Nieuw-Amsterdam (het huidige New York), is er een zeer duistere kant aan zijn bestuur, namelijk zijn betrokkenheid bij de slavernij. 

Slavernij was al aanwezig in Nieuw-Nederland voordat Stuyvesant gouverneur werd, maar hij speelde een rol in de uitbreiding ervan. Afrikaanse tot slaaf gemaakten werden gebruikt voor zwaar werk, zoals het bouwen van wegen en het versterken van de vestingwerken van Nieuw-Amsterdam. Onder Stuyvesants leiding werden tot slaaf gemaakten verkocht aan kolonisten in Nieuw-Nederland. Stuyvesant stond daarbij bekend om het handhaven van strenge raciale hiërarchieën en wetten. 

Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij pas af. Het is belangrijk om de morele en ethische implicaties van Nederlandse kolonisten zoals Peter Stuyvesant te blijven beschouwen vanuit de schade die de slavernij aanrichtte aan talloze Afrikaanse mensen en hun nakomelingen. Jaarlijks wordt op 1 juli dan ook Keti Koti gevierd. Keti Koti heeft zowel een feestelijk als een herdenkingskarakter. Het is een dag om de vrijheid te vieren, maar ook om stil te staan bij het leed en de onderdrukking die tot slaaf gemaakten hebben ondergaan.

Terug naar de provincie. De provincie Noord-Holland omvat natuurlijk meer dan enkel de steden Haarlem en Amsterdam. Het landschap van deze provincie is een mix van uitgestrekte weilanden, windmolens, en schilderachtige dorpjes zoals Volendam en Edam. De Noordzeekustlijn, met populaire badplaatsen als Zandvoort en Bergen aan Zee, trekt jaarlijks veel toeristen. Het eiland Texel, onderdeel van de Waddeneilanden, biedt natuur en rust. Noord-Holland speelt ook een belangrijke rol in de Nederlandse economie, met havens, technologie, en de bloembollenindustrie. De provincie combineert traditie met moderne ontwikkeling, en biedt zowel cultuur als natuur. 

Laten we eens kijken wat de provincie Noord-Holland voor culinairs te bieden heeft.

Na de informatie over de Noord-Hollandse keuken zal ik je enkele vragen stellen. Beantwoord de vragen spontaan. Denk dus niet te lang na. Je krijgt voldoende tijd om antwoord te geven. Als je het moeilijk vindt om een compleet antwoord te geven, dan mag je ook een kort antwoord geven.

Haarlemmer Halletje

Dit is een traditionele zoete lekkernij uit Haarlem, bestaande uit een zacht suikerwerk met een smaak van kaneel. Het snoepje, ook bekend als 'Haerlemmer Kwezel', werd vroeger vaak verkocht door straatventers en is een stukje cultureel erfgoed van de stad Haarlem.

Broeder

Broeder is een Noord-Hollandse gestoomde pannenkoek, vaak geserveerd met stroop of suiker. Dit stevige, platte brood is populair in de regio West-Friesland. Het wordt vaak in schijven gesneden en als een stevige maaltijd gegeten, soms met worst of spek erbij.

Kaas uit de Beemster

De Beemster polder staat wereldwijd bekend om zijn hoogwaardige kazen, vooral de Beemsterkaas. Deze kaas, gemaakt van melk uit de rijke graslanden van de Beemster, heeft een romige, volle smaak en is verkrijgbaar in verschillende rijpingen, van jong tot oud. Het gebied staat ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst vanwege zijn unieke polderlandschap.

Vragen over de Noord-Hollandse keuken

Nu ga ik je een paar vragen stellen over Noord-Holland en zijn culinaire tradities. Neem rustig de tijd om te antwoorden.

1. Ligt Noord-Holland in het zuiden van Nederland?

Antwoord: Nee, Noord-Holland ligt in het westen van Nederland.

2. Is Amsterdam de hoofdstad van Noord-Holland?

Antwoord: Nee, Haarlem is de hoofdstad van Noord-Holland.

3. Schafte Nederland de slavernij op 1 juli 1863 af?

Antwoord: Ja, Nederland schafte de slavernij op 1 juli 1863 af.

4. Hoort het waddeneiland Texel bij Noord-Holland?

Antwoord: Ja, het waddeneiland Texel hoort bij Noord-Holland.

5. Is Broeder een soort pannenkoek?

Antwoord: Ja, Broeder is een soort pannenkoek.

6. Welke polder staat wereldwijd bekend om zijn beroemde kazen?

Antwoord: De Beemsterpolder.

Dit was alweer de laatste vraag.

Voordat we afscheid van elkaar nemen, wil ik je graag attenderen op mijn Instagramaccount YourDutchCoach. Volg me op Instagram via YourDutchCoach. Alle transcripties van mijn podcastafleveringen vind je bovendien op mijn website, yourdutchcoach.com. Bedankt voor het luisteren! Tot de volgende keer!


© 2019 YourDutchCoach | Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website.